Mąka bezglutenowa? Czyli jaka? Przede wszystkim zalecana jest chorym na celiakię, z alergią na gluten i nietolerancją glutenu.
Asortyment mąk bezglutenowych jest niezwykle szeroki. Posiadają różną strukturę, ciężar, przeznaczenie, zapach, kolor i smak. Sprawiają, że można zrezygnować z pszenicy, żyta i jęczmienia.
Poznać nowe możliwości pieczenia chleba, pizzy, ciast i ciasteczek, smażenia naleśników, lepienia pierogów i gotowania. Nagle dieta bezglutenowa otwiera katalog nieograniczonych możliwości przygotowania posiłków i eksperymentów kulinarnych.
Mąki bezglutenowe to:
mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka kukurydziana, mąka jaglana, mąka owsiana, mąka ziemniaczana, mąka z ciecierzycy, mąka z sorgo, mąka z quinoa, mąka amarantusowa, mąka kasztanowa, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka z tapioki, mąka z łupinu, mąka teff, mąka z batatów, mąka z czerwonej soczewicy, mąka z grochu, mąka z platanów, mąka z topinamburu, mąka z żołędzi, mąka sojowa. Zdecydowana większość jest dostępna w naszej ofercie.
Mąki ryżowa, jaglana i gryczana występują również w postaci pełnoziarnistej.